Meer informatie over de behandeling

Mondhoeken die door veroudering gaan hangen kunnen je een chagrijnige of trieste uitstraling geven. Ook als je je helemaal niet zo voelt. Logisch dat veel mensen daarom een oplossing zoeken voor hangende mondhoeken. De lippen vullen kan daarbij een fraaie (tijdelijke) oplossing bieden, maar voor een permanent resultaat is een mondhoeklift een geschikte behandeling.

Bij een mondhoeklift verwijderen we een stukje huid boven de mondhoek, waardoor de mondhoek bij het hechten iets omhoog wordt getrokken. Dit zorgt ervoor dat je mondhoeken minder afhangen én helpt tegen vervelende klachten als rode of ontstoken mondhoeken.

Een mondhoeklift wordt veel uitgevoerd bij mensen met verouderingsklachten. In het bijzonder mensen die een kunstgebit dragen. Wat de beste ingreep is voor jouw wensen bepalen we samen in een uitgebreid consult.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je gezicht er vroeger uitzag. We bespreken wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook de mondhoeklift zal uitvoeren. Daarnaast bespreken we welke effecten de mondhoeklift kan hebben, wat bijvoorbeeld de risico’s zijn en welke alternatieve behandelmogelijkheden je hebt. Als een andere behandeling zoals het aanbrengen van een filler een beter resultaat geeft, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan en een verantwoorde verdoving uit te voeren bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde ingreep en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de mondhoeklift

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je alle behandelde gebieden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen.
Wanneer je vaak last hebt van ontstoken mondhoeken geven wij je een recept voor een crème waarmee je de twee weken voorafgaand aan de mondhoeklift je mondhoeken kunt behandelen. Hierdoor is de huid rustig tijdens de ingreep, wat het resultaat ten goede komt.

Stap 4. De mondhoeklift

De mondhoeklift is een relatief kleine ingreep die we onder plaatselijke verdoving uitvoeren. Als je wil kunnen we je wel een kalmerend medicijn geven. De ingreep duurt zo’n 60 minuten voor beide mondhoeken. We beginnen met het aftekenen van het huidgebieden die we verwijderen. Dit is ongeveer twee derde van de afstand van de mondhoek tot de neuslipplooi. De onderste huidsnede volgt de overgang van lippenrood naar de huid in het buitenste deel van de bovenlip en ook een klein stukje van het buitenste deel van de onderlip. De bovenste huidsnede wordt zodanig afgemeten dat er voldoende lift van de mondhoek zal optreden zonder de vorm van de bovenlip te veel te veranderen. Nadat de huid is verdoofd verwijderen we het afgetekende huidgebied en stoppen we eventuele bloedinkjes met behulp van een elektrische pincet (coagulatie). Hierna sluiten we de wond minutieus. Dit geeft de lift van de mondhoek en maakt het lippenrood van het buitenste deel van de bovenlip iets meer zichtbaar. De plaats van het litteken is zodanig gekozen dat dit na volledige genezing nauwelijks zichtbaar zal zijn. Na de operatie geven we je twee paracetamol. Die kun je direct innemen. Zo voorkomen we napijn zoveel mogelijk.

Na de ingreep krijg je twee paracetamol, die je direct kunt innemen. Zo voorkomen we zoveel mogelijk napijn.

Stap 5. Na de mondhoeklift

Een mondhoeklift geeft in het algemeen weinig klachten. Je kunt het beste de lip de eerste uren koelen met een cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je mondhoeken te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Probeer ook zoveel mogelijk krachten op het wondje te voorkomen. Het is verstandig om de wondjes de eerste dagen droog te houden. Daarna mogen ze nat worden, maar probeer ze wel droog te deppen in plaats van vegen. Je kunt de wondjes daarna dagelijks invetten met vaseline. Dit maakt het verwijderen van de hechtingen makkelijker.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Gezwollen of blauwe lip: na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling van de lip. Door de lip steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
 • Minder gevoel: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het buitenste deel van de bovenlip aanwezig zijn. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt langzaam maar vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Probeer niet te veel te bewegen met de bovenlip om zo spanning op het wondje te voorkomen.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een mondhoeklift wordt meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als we denken dat je voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking zou kunnen komen, dan geven we dat aan in het consult.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.