Meer informatie over de behandeling

Door veroudering veranderen je oogleden. Weefsel wordt slapper en zakt naar beneden, waardoor er wallen onder je ogen kunnen ontstaan. Hierdoor kun je een vermoeide uitstraling krijgen en dat kan erg vervelend zijn. Met een onderooglidcorrectie kun je dit verhelpen.

Bij een onderooglidcorrectie verwijderen of verplaatsen we het uitpuilende vet dat de wallen veroorzaakt. Daarnaast verwijderen we meestal ook een klein reepje huid onder de ooghaartjes. Dit doen we onder plaatselijke verdoving. Als aanvulling op de ingreep kunnen we ook de plooi onder de wallen (traangoot) opvullen. Dit kan soms zelfs een ooglidcorrectie overbodig maken.

Het resultaat is dat jij met een frissere, jeugdiger gezicht weer de uitstraling krijgt die bij je past. Wat de beste keuze is voor jouw situatie bespreken wij uitgebreid tijdens een consult, zodat je altijd zeker bent van het gewenste resultaat.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je oogleden en het gebied rond het oog er in het verleden uitzagen. Dit helpt bij het vaststellen van je wensen en geeft goede houvast voor een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met onze chirurg. Daarnaast bespreken we welke effecten een onderooglidcorrectie kan hebben, wat veroudering van de huid kan betekenen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Ook als een andere behandeling een beter resultaat geeft dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde ooglidcorrectie en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de onderooglidcorrectie

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je je oogleden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen.

Stap 4. De onderooglidcorrectie

Op de dag van de ingreep maken we eerst lichtfoto’s van je ogen om de huidige situatie vast te leggen. Vervolgens kun je een kalmerend medicijn nemen en tekenen we zorgvuldig de plaatsen af waar we de sneden maken. Dit doen we zittend en vóór de verdoving, zodat we een optimaal beeld hebben van hoe de huidplooien vallen.

Daarna brengen we voorzichtig verdoving aan, zodat je niets van de operatie voelt. Vervolgens verwijderen of verplaatsen we de uitpuilende vetlichaampjes die de wal onder het oog veroorzaken. Het huidoverschot wordt daarna spaarzaam verwijderd. Aan het einde van de ingreep sluiten we de huid met een onderhuidse hechting en plakken we een smalle huidkleurige plakstrip over het wondje. Een onderooglidcorrectie duurt ongeveer 90 minuten. Aansluitend krijg je 2 paracetamol die je direct kunt innemen. Dit voorkomt napijn, ook wanneer de verdoving later is uitgewerkt.

In sommige gevallen kiezen we ervoor om de onderooglidcorrectie uit te voeren via de achterzijde van het ooglid, dus zonder litteken aan de buitenkant. Dit bespreken we uiteraard van tevoren met je.

Stap 5. Na de onderooglidcorrectie

Na de ingreep kun je meteen naar huis. Je kunt het beste de oogleden de eerste uren koelen met de cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je oogleden te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Het is verstandig om de eerste paar dagen de wondjes droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als je ze daarna maar goed droogdept (het liefst niet droog vegen). De plakstrips kun je het beste laten zitten.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de plakstrips en de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Gezwollen of blauwe oogleden: na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling van de oogleden. Door de oogleden steeds 10 minuten per kwartier te koelen met kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken.
 • Tranende of juist droge ogen: dit verdwijnt meestal na enkele weken.
 • Minder gevoel ooglidranden: Na een onderooglidcorrectie kan er een doof gevoel in het onderooglid aanwezig zijn. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt langzaam, maar vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je minder ziet of slechter gaat zien.
 • Als je een drukkend gevoel op de oogbol hebt.
 • Als je droge of geïrriteerde ogen hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Als de plakstrip op het wondje loslaat, dan kun je een extra strip plakken over de losse strip (die geven we na de ingreep aan je mee).
 • Je kunt na enkele dagen weer lenzen dragen.
 • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk. In principe kun je na enkele dagen weer aan het werk.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een onderooglidcorrectie wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor de ingreep voor eigen rekening zijn.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.