Meer informatie over de behandeling

Door veroudering van de huid kunnen je wenkbrauwen gaan zakken. Dit kan leiden tot klachten als een beperkt zicht of hoofdpijn, maar geeft ook een vermoeide of norse uitstraling. Een voorhoofdslift is hiervoor een mooie oplossing.

Het liften van het voorhoofd geeft een opener blik en een mooiere wenkbrauwvorm en lost bovendien een deel van het huidoverschot in het bovenooglid op. Een voorhoofdslift kan daarnaast helpen om zowel fronsrimpels als horizontale voorhoofdsrimpels te behandelen. Uiteraard altijd met mate, want een open blik is mooi, een verbaasde blik niet.

Voor het liften van het voorhoofd bestaan diverse technieken. De keuze hangt onder meer af van je haarlijn, haardracht of je onder narcose wilt en of je ook fronsrimpels wil corrigeren. Een veel toegepaste voorhoofdslift is de onderhuidse lift die vanuit de haarlijn wordt uitgevoerd en die heel goed onder lokale verdoving kan worden gedaan (subcutane lift). Daarnaast bestaat de endoscopische lift. Deze voeren we uit onder narcose. Afhankelijk van jouw wensen bepalen we samen de optimale voorhoofdslift, voor het beste resultaat.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je wenkbrauwen, je voorhoofd en het gebied rondom de ogen er in het verleden uitzagen. Dit helpt ons vaststellen wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met onze chirurg. Daarnaast bespreken we welke effecten een voorhoofdslift kan hebben, wat veroudering van de huid kan betekenen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Ook als een andere behandeling dan een voorhoofdslift een beter resultaat geeft, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde behandeling en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de voorhoofdslift

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je het voorhoofd, de wenkbrauwen en het gebied rond je oogleden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen.

We raden je aan om een brede haarband mee te nemen die we na de ingreep over het verband kunnen doen dat we aanbrengen rond je voorhoofd.

Stap 4. De voorhoofdslift

Voor de voorhoofdslift maken we eerst lichtfoto’s van je gezicht om de huidige situatie goed vast te leggen. Vervolgens kun je een kalmerend medicijn nemen en tekenen we lijnen op de plaats waar we de sneden willen plaatsen. Dit is rond je haarlijn. Vervolgens bepalen we zorgvuldig hoeveel huid we willen verwijderen door de gewenste hoogte van de wenkbrauwen te tekenen. Dit doen we zittend en vóór de verdoving, zodat we goed kunnen beoordelen hoe de huid zich gedraagt.

Na het tekenen brengen we plaatselijke verdoving aan, zodat je niets voelt van de ingreep. We snijden de huid in de haarlijn in en maken voorzichtig de huid los van de onderlaag tot onder de wenkbrauw. Nu liften we de wenkbrauwen tot de gewenste hoogte, verwijderen we overtollige huid bij de haarlijn en hechten daar vervolgens de huid. Na de ingreep brengen we een steunverband aan rond het voorhoofd. Een voorhoofdslift duurt gemiddeld ongeveer 90-120 minuten. Daarna geven we je 2 paracetamol, die je direct kunt innemen. Hiermee voorkomen we napijn, ook als de verdoving is uitgewerkt.

Stap 5. Na de voorhoofdslift

Na de ingreep kun je meteen naar huis. Je kunt het beste het voorhoofd de eerste uren koelen met de cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je voorhoofd te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. We adviseren om het steunverband de eerste 24-48 uur te laten zitten en daarna nog enkele dagen een brede haarband te dragen. Hiermee verklein je de kans op een bloeduitstorting. Het is verstandig om de eerste paar dagen de wondjes droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als je ze daarna maar goed droogdept (het liefst niet droog vegen).

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: Enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen.
 • Gezwollen of blauwe oogleden: Na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling en een bloeduitstorting die vaak met de zwaartekracht naar je oogleden trekt. Door de oogleden steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
 • Minder gevoel operatiegebied: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het operatiegebied aanwezig zijn en heel soms ook achter de haarlijnsnede. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • We adviseren om het steunverband de eerste 24-48 uur te laten zitten en daarna nog enkele dagen een brede haarband te dragen. Hiermee verklein je de kans op een bloeduitstorting.
 • Wanneer je weer kunt werken hangt af van je werk. In principe kun je enkele dagen na de ingreep weer aan het werk.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een voorhoofdslift wordt meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als we denken dat je toch voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking zou kunnen komen geven we dat aan in het consult.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.