Meer informatie over de behandeling

Ouder worden gaat gepaard met volumeverlies in het gezicht en het zakken van onderhuidse weefsels. Zeker rond de ogen kan dit zorgen voor een verouderde en vermoeide uitstraling. Met lipofilling kunnen we hier verandering in brengen. Hiermee gebruiken we je eigen vetweefsel om jouw gezicht een jeugdige en frisse uitstraling te geven, symmetrie te verbeteren of littekens weg te werken.

Bij lipofilling (ook wel vettransplantatie, fat grafting of liposculptuur genoemd) halen we vetcellen uit een ander deel van je lichaam en transplanteren deze naar de benodigde plekken in je gezicht. Dit zorgt niet alleen voor volumetoename, maar vaak ook huidverbetering. Voor het mooiste resultaat moet dit vaak een keer herhaald worden. Lipofilling is een populaire ingreep, die een langdurig natuurlijk resultaat kan geven. Het kan eventueel ook worden gecombineerd met een lift van het gezicht. De beste keuze voor jouw situatie bepalen we van tevoren in een uitgebreid consult.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je gezicht er vroeger uitzag. We bespreken wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook de lipofilling zal uitvoeren. Daarnaast bespreken we welke effecten de lipofilling kan hebben, wat bijvoorbeeld de risico’s zijn en welke alternatieve behandelmogelijkheden je hebt. Als een andere behandeling een beter resultaat geeft, zoals bijvoorbeeld een facelift of kunstmatige fillers, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan en een verantwoorde verdoving of narcose uit te voeren bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde ingreep en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de lipofilling

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je alle behandelde gebieden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen. Ook is het belangrijk om tenminste twee weken voor een facelift te stoppen met roken. Dit zorgt voor betere genezing na de ingreep.

We raden je aan om tijdens de ingreep loszittende kleding te dragen, waarmee je de onderbuik makkelijk kunt ontbloten.

Stap 4. De lipofilling

Lipofilling is een relatief eenvoudige ingreep, die we zowel onder plaatselijke verdoving als onder narcose uitvoeren. Dit is afhankelijk van je wensen, de hoeveelheid vet die we moeten transplanteren en of de ingreep wordt gecombineerd met bijvoorbeeld een facelift.

De ingreep begint met het verdoven van het gebied waar we het vetweefsel weghalen, zoals de dijen of de onderbuik. Als de verdoving werkt oogsten we vetweefsel met een voorzichtige liposuctie. Als er voldoende vetweefsel is geoogst spoelen we dit in een gesloten spoelsysteem. Bloed en verdovingsvloeistof worden zo gescheiden van het vetweefsel. Het gereinigde vet wordt vervolgens via enkele steekgaatjes in het gezicht voorzichtig ingespoten. De kleine vetdeeltjes verdelen we nauwkeurig in de verschillende weefsellagen van het gezicht.

Hoewel niet al het getransplanteerde vet zal overleven doen we niet aan overcorrectie. Overvullen geeft namelijk geen betere resultaten.

Na de ingreep onder plaatselijke verdoving kun je direct naar huis. Bij narcose blijf je nog enige tijd op de uitslaapkamer (recovery). Als je voldoende bent hersteld mag je naar huis. We geven je altijd 2 paracetamol mee, om napijn zoveel mogelijk te voorkomen.

Stap 5. Na de lipofilling

Lipofilling geeft in het algemeen weinig klachten. Je kunt waarschijnlijk wel te maken krijgen met zwellingen. Je kunt het beste de plekken die behandeld zijn de eerste uren koelen met een cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je behandelde plekken te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden.

We raden je aan om de eerste week na de ingreep een corrigerende slip te dragen. Dit geeft steun in het gebied waar we het vet weghaalden. De zwelling is na een week verdwenen, net als eventuele bloeduitstortingen. Het is verstandig om de kleine steekwondjes in het gezicht de eerste paar dagen droog te houden. Daarna mogen ze weer nat worden en kun je weer make-up gebruiken.

Stap 6. Controle

Een week na de lipofilling zien we je voor het verwijderen van de hechtingen op de plaats(en) waar het vet werd geoogst. Dit kun je ook bij de huisarts laten doen. De meeste mensen nemen een week vrij na de ingreep. In principe kun je enkele dagen na de ingreep weer aan het werk. Rustig sporten is dan ook weer verantwoord. Contactsporten kun je beter even vermijden.

Wij zien je na 6 maanden voor eindcontrole en maken dan ook weer lichtfoto’s. Uiteraard bespreken we ook of je tevreden bent met het resultaat en of er eventueel nog andere wensen zijn. Na lipofilling zal een deel van het resultaat verloren gaan omdat niet al het getransplanteerde vet overleeft. Dit is erg wisselend per persoon en per lokalisatie in het gezicht. Zo’n 50 tot 70 procent van het aanvankelijke resultaat zal overblijven.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen.
 • Gezwollen gezicht of bloeduitstortingen: na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling die vaak ook naar andere delen van het gezicht trekt. Door het geopereerde gebied en eventueel de rest van uw gezicht steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Ook in het gebied waar het vet werd geoogst zul je een bloeduitstorting krijgen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Wij raden je aan om de eerste week na de ingreep een corrigerende slip te dragen, dit geeft steun in het gebied waar het vet werd geoogst.
 • Wanneer je na de ingreep je werk weer kunt hervatten is erg afhankelijk van jezelf en de aard van je werk. In principe kun je enkele dagen na de ingreep weer aan het werk.

Verzekeringen & vergoedingen

Lipofilling wordt meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als we denken dat je voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking zou kunnen komen, dan geven we dat aan in het consult.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.