Meer informatie over de behandeling

Ouder worden heeft invloed op het volume en de kracht van je huid. Weefsel en spieren worden slapper, waardoor de huid gaat hangen. Dit verschijnsel kan voor veel mensen erg storend zijn. Vooral in het gezicht of in de hals. Een halslift kan daarin enorm waardevol zijn.

Een halslift richt zich op het liften van de oppervlakkige halsspier waardoor de hoek tussen kin en hals weer zichtbaar wordt. Vaak wordt dit gecombineerd met het verwijderen van vetweefsel. In de meeste gevallen is de halslift een onderdeel van een uitgebreide facelift. Bij een terugliggende onderkaak kan het plaatsen van een kinimplantaat of het uitvoeren van een operatieve kincorrectie ook helpen om een fraai resultaat te bereiken. Als aanvulling op de halslift of de facelift kan het nodig zijn om ook een zogenoemde corsetplastiek uit te voeren (platysma plicatie). Hierbij hechten we onder de kin de voorranden van beide oppervlakkige halsspieren aan elkaar om zo een betere accentuering van de hoek tussen kin en hals te bereiken. Onze ervaren chirurgen bepalen samen met jou de juiste behandeling voor jouw situatie in een uitvoerig consult.

Een halslift en uitgebreide facelift voeren we uit onder narcose. Alle faciliteiten zijn daarvoor aanwezig in de Face to Face kliniek.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je gezicht er vroeger uitzag. We bespreken wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook je halslift zal doen. Daarnaast bespreken we welke effecten een halslift kan hebben, wat veroudering van de huid kan betekenen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Ook als een andere behandeling een beter resultaat geeft, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan en een verantwoorde verdoving uit te voeren bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde ingreep en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de halslift

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je alle behandelde gebieden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen. Ook is het belangrijk om tenminste twee weken voor een facelift te stoppen met roken. Dit zorgt voor betere genezing na de ingreep.

Stap 4. De halslift

Een halslift wordt onder narcose uitgevoerd. Dit heeft te maken met zowel de uitgebreidheid als de tijdsduur van de ingreep. Bovendien is de halslift in de meeste gevallen een onderdeel van een uitgebreide facelift. Aan het begin van de ingreep krijg je een antibioticum om infectie te voorkomen.

Vervolgens maken we achter en onder het oor een huidsnede. Vanuit de huidsnede prepareren we de huid over de kaakrand en in een deel van de hals. De onderlaag die in de hals bestaat uit de oppervlakkige halsspier (platysma) leggen we nu gedeeltelijk vrij waarna deze kan worden gelift en gehecht. Dit bepaalt grotendeels het resultaat van de halslift. Het huidoverschot verwijderen we. De huid sluiten we vervolgens minutieus en zonder spanning.

Afhankelijk van de vorm en het volume van je hals kan het nodig zijn om de halslift te combineren met een liposuctie. Om een betere hoek tussen de kin en hals te maken is het soms nodig om ook onder de kin een kleine huidsnede te maken. Via die benadering kunnen de voorranden van de halsspier aan elkaar worden gehecht voor een fraaier effect.

Als de operatie klaar is plaatsen we een elastisch steunverband met klittenbandsluiting. Na de ingreep verblijf je nog enige tijd (1-2 uur) op onze uitslaapkamer (recovery). Als je voldoende bent hersteld van de narcose mag je naar huis. De anesthesioloog bepaalt dat moment. Voor vertrek krijg je van ons alvast 2 paracetamol om napijn zoveel mogelijk te voorkomen.

Stap 5. Na de halslift

Een halslift geeft in het algemeen weinig pijnklachten, maar wel de nodige ongemakken. Zo krijg je waarschijnlijk te maken met zwellingen. Je kunt het beste de plekken die behandeld zijn de eerste uren koelen met een cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je hals te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Het elastisch steunverband verkleint de kans op zwelling en bloeduitstorting en geeft steun aan de gelifte weefsels. De bedoeling is dat je deze ‘jaw bra’ de eerste twee dagen constant draagt en daarna nog twee weken alleen ‘s nachts. Je kunt de ‘jaw bra’ ook wassen. Het is verstandig om de eerste paar dagen de wonden droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als je ze maar goed droogdept (liefst niet droog vegen). Het is ook verstandig om met een extra kussen te slapen zodat je de hals niet te veel strekt.

Bij een halslift zorgen we voor een kleine ‘overcorrectie’. Dit herstelt in de eerste weken, zodat je uiteindelijke resultaat vanzelf zichtbaar wordt.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: Enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Gezwollen of blauwe oogleden: Na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling en een bloeduitstorting. Door de behandelde plekken steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
 • Minder gevoel operatiegebied: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het operatiegebied aanwezig zijn en heel soms ook achter de haarlijnsnede. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Wanneer je weer kunt werken hangt af van je werk. In principe kun je enkele dagen na de ingreep weer aan het werk.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een halslift wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor de ingreep voor eigen rekening zijn.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.