Meer informatie over de behandeling

Bij het ouder worden gaat de huid zakken. Dit leidt tot bekende verschijnselen als diepe plooien in het gezicht, hangende mondhoeken of verouderde huid in de hals. Deze kenmerken kun je op een prachtige manier verminderen, zonder jouw karakteristieke eigenschappen op te geven. Dat doen we met een beperkte facelift.

De beperkte facelift of minilift levert bij relatief jonge mensen (45-65 jaar) met beperkte verouderingsverschijnselen en een relatief elastische huid een mooi resultaat op. Bij oudere mensen en bij veel weefsel overschot in de hals is doorgaans een uitgebreidere facelift nodig voor een fraai resultaat. In een consult bespreken we uitgebreid jouw wensen en mogelijkheden, zodat we het optimale resultaat behalen voor jouw huid.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je gezicht er vroeger uitzag. We bespreken wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook je beperkte facelift, ook wel minilift genoemd, zal doen. Daarnaast bespreken we welke effecten een facelift kan hebben, wat veroudering van de huid kan betekenen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Ook als een andere behandeling een beter resultaat geeft, zoals bijvoorbeeld een voorhoofdslift of een wenkbrauwlift, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde behandeling en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de facelift

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je het voorhoofd, de wenkbrauwen en het gebied rond je oogleden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen. Ook is het belangrijk om tenminste twee weken voor een facelift te stoppen met roken. Dit zorgt voor betere genezing na de ingreep dankzij betere doorbloeding van de huid.

Stap 4. De facelift (beperkt)

Voor de facelift maken we eerst lichtfoto’s van je gezicht om de huidige situatie goed vast te leggen. Vervolgens kun je een kalmerend medicijn nemen en krijg je een antibioticum om een infectie te voorkomen. Daarna tekenen we lijnen op de plaats waar we de snede willen plaatsen.

Bij de beperkte facelift maken we alleen een huidsnede voor het oor. In het gebied van de slaap volgt de huidsnede de haarlijn. Zo zorgen we ervoor dat je haarlijn bij de lift niet omhooggaat. Door de richting van de huidsnede in de haarlijn op een speciale manier te maken zullen er uiteindelijk ook weer haren door het litteken groeien en zal het litteken nagenoeg onzichtbaar worden.

Na het tekenen brengen we voorzichtig plaatselijke verdoving aan onder de huid, zodat je niets van de operatie voelt. We maken een huidsnede op de getekende plaats en maken voorzichtig de huid los van de onderlaag in het tevoren bepaalde gebied. Vervolgens maken we ook de diepere weefsellaag voor je oor gedeeltelijk los zodat we die stevig met hechtingen kunnen liften. We verwijderen het huidoverschot en sluiten de huid minutieus en zonder spanning. Na de ingreep plaatsen we een elastisch steunverband met klittenbandsluiting. Een beperkte facelift duurt gemiddeld ongeveer 150 minuten. Aansluitend krijg je 2 paracetamol, die je direct kunt innemen. Zo voorkomen we napijn, ook als de lokale verdoving is uitgewerkt.

Stap 5. Na de facelift (beperkt)

Na de ingreep kun je meteen naar huis. Een facelift geeft in het algemeen weinig pijnklachten, maar wel de nodige ongemakken. Zo krijg je waarschijnlijk te maken met zwellingen. Je kunt het beste de plekken die behandeld zijn de eerste uren koelen met een cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je gezicht te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Het elastisch steunverband verkleint de kans op zwelling en bloeduitstorting en geeft steun aan de gelifte weefsels. De bedoeling is dat je deze ‘jaw bra’ de eerste twee dagen constant draagt en daarna nog twee weken alleen ‘s nachts. Je kunt de ‘jaw bra’ ook wassen. Het is verstandig om de eerste paar dagen de wonden droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als je ze maar goed droogdept (liefst niet droog vegen). Het is ook verstandig om met een extra kussen te slapen zodat je de hals niet te veel strekt.

Bij een facelift zorgen we voor een kleine ‘overcorrectie’. Dit herstelt in de eerste weken, zodat je uiteindelijke resultaat zichtbaar wordt.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: Enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Gezwollen of blauwe oogleden: Na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling en een bloeduitstorting die ook vaak naar je oogleden trekt. Door de oogleden steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
 • Minder gevoel operatiegebied: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het operatiegebied aanwezig zijn en heel soms ook achter de haarlijnsnede. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • We adviseren om het steunverband de eerste 24-48 uur te laten zitten en daarna nog enkele dagen een brede haarband te dragen. Hiermee verklein je de kans op een bloeduitstorting.
 • Wanneer je weer kunt werken hangt af van je werk. In principe kun je enkele dagen na de ingreep weer aan het werk.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een facelift wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor de ingreep voor eigen rekening zijn.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.