Meer informatie over de behandeling

Ouder worden gaat vaak gepaard met het zakken van weefsels in het gezicht. Dat kan leiden tot wallen, hangende oogleden en een langere bovenlip. Dat laatste zorgt ervoor dat het lippenrood minder zichtbaar, waardoor je lip minder vol lijkt. Een liplift kan op dat moment uitkomst bieden.

Met een liplift verwijderen we huid onder de (ingang van) de neus, waardoor we de bovenlip korter maken. Het lippenrood wordt hierdoor meer zichtbaar doordat de bovenlip naar buiten krult. Ook de boventanden worden weer meer zichtbaar. Het litteken is nagenoeg onzichtbaar omdat het onder de neusvleugels en in de ingang van de neus gelegen is.

Een lip liften kan veel beteken voor oudere en jonge mensen. Het kan het volume van de bovenlip vergroten, zonder botox of andere fillers te gebruiken. Wat de beste keuze is voor jouw situatie bepalen we samen in een uitgebreid consult.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je gezicht er vroeger uitzag. We bespreken wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook de liplift zal uitvoeren. Daarnaast bespreken we welke effecten de liplift kan hebben, wat bijvoorbeeld de risico’s zijn en welke alternatieve behandelmogelijkheden je hebt. Als een andere behandeling een beter resultaat geeft, zoals bijvoorbeeld een filler in de lippen, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan en een verantwoorde verdoving of narcose uit te voeren bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde ingreep en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de liplift

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je alle behandelde gebieden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen. Ook is het belangrijk om tenminste twee weken voor een liplift te stoppen met roken. Dit zorgt voor betere genezing na de ingreep.

Stap 4. De liplift

De liplift is een relatief kleine ingreep die we onder plaatselijke verdoving uitvoeren. Je kunt wel een kalmerend medicijn krijgen. De ingreep duurt in totaal zo’n 45 minuten.

We beginnen met het aftekenen van het huidgebied dat we verwijderen. De huidsnede volgt de contour van de onderzijde van de neusingang en neusvleugels en wordt vanwege die vorm ook wel ‘buffalo horn’ genoemd.

Nadat de huid is verdoofd verwijderen we het afgetekende huidgebied onder de neus en stoppen we eventuele bloedinkjes met behulp van een elektrische pincet (coagulatie). Nadat we de huid in de richting van het lippenrood gedeeltelijk los hebben gemaakt van de onderlaag sluiten we de wond minutieus. Dit geeft de verkorting en dus de lift van de bovenlip, laat het lippenrood naar buiten krullen en maakt de boventanden meer zichtbaar. De plaats van het litteken is zodanig gekozen dat dit na volledige genezing nauwelijks zichtbaar zal zijn.

Na de ingreep krijg je twee paracetamol, die je direct kunt innemen. Zo voorkomen we zoveel mogelijk napijn.

Stap 5. Na de liplift

Een liplift geeft in het algemeen weinig klachten. Je kunt het beste de bovenlip de eerste uren koelen met de cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je bovenlip te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Probeer ook zoveel mogelijk krachten op het wondje te voorkomen.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Gezwollen of blauwe bovenlip: na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling van de bovenlip. Door de lip steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
 • Minder gevoel operatiegebied: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het operatiegebied aanwezig zijn. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Probeer niet te veel te bewegen met de bovenlip om zo spanning op het wondje te voorkomen.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een liplift wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor de ingreep voor eigen rekening zijn.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.