Meer informatie over de behandeling

Of je je oorlel nu te groot vindt, spijt hebt van die tunnel die je ooit liet plaatsen of een uitgescheurd gaatje van een oorbel hebt, soms heeft je oorlel niet het uiterlijk dat je graag zou zien. Een oorlelcorrectie, of een oorlelverkleining, is op zo’n moment een goede en duurzame keuze.

We kunnen het oor zodanig herstellen dat je weer een oorbel kunt dragen. Wanneer mensen tunnels hebben gedragen met een diameter groter dan ongeveer een centimeter kunnen we de oorlel corrigeren. We bespreken de beste behandeling voor jouw situatie uitgebreid tijdens het eerste consult.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je oren er vroeger uitzagen. We bespreken wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2 het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook de oorlelcorrectie zal uitvoeren. Daarnaast bespreken we welke effecten de oorlelcorrectie kan hebben, wat bijvoorbeeld de risico’s zijn en welke alternatieve behandelmogelijkheden je hebt. Als een andere behandeling een beter resultaat geeft, zoals bijvoorbeeld de oorlel verkleinen, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan en een verantwoorde verdoving uit te voeren bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

  • Je algemene gezondheid.
  • Je medicijngebruik.
  • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde ingreep en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op een oorlelcorrectie

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je alle behandelde gebieden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen.

Stap 4. De oorlelcorrectie

Een oorlelcorrectie is een kleine ingreep die we onder plaatselijke verdoving uitvoeren. Als je wil kun je ook een kalmerend medicijn nemen. We beginnen met het aftekenen van de huidsnedes die we gaan maken. In het geval van een oorlelverkleining kijken we samen met jou wat de gewenste grootte van je oorlellen is en passen daar de huidsnedes op aan. Nadat de oorlel met plaatselijke verdoving is verdoofd maken we de afgetekende huidsnedes en stoppen we eventuele bloedinkjes met behulp van een elektrische pincet (coagulatie). Hierna sluiten we de wond minutieus. 

Na de ingreep krijg je van ons twee paracetamol, die je direct kunt innemen. Hiermee beperken we napijn zoveel mogelijk.

Stap 5. Na de oorlelcorrectie

Een oorlelcorrectie geeft in het algemeen weinig klachten. Je kunt het beste het oor de eerste uren koelen met een cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds tien minuten tegen je oor te houden en dan weer vijf minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Probeer ook zoveel mogelijk krachten op het wondje te voorkomen. Het is verstandig om de wondjes de eerste dagen droog te houden. Daarna mogen ze nat worden, maar probeer ze wel droog te deppen in plaats van vegen. Je kunt de wondjes daarna dagelijks invetten met vaseline. Dit maakt het verwijderen van de hechtingen makkelijker.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden. Als je nieuwe gaatjes wil laten schieten in de oorlellen, kun je hier beter mee wachten tot na de controle.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

  • Napijn: enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
  • Gezwollen of blauwe oorlel: na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling van de oorlel. Door deze steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
  • Minder gevoel: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van de oorlel aanwezig zijn. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt langzaam maar vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

  • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
  • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
  • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

  • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
  • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
  • Probeer niet te veel aan de oorlellen te komen om zo spanning op het wondje te voorkomen.
  • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.
  • Als u nieuwe gaatjes voor oorbellen wilt laten schieten kunt u daar het beste mee wachten tot na de controle na zes maanden.

Verzekeringen & vergoedingen

Een oorlelcorrectie wordt meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als we denken dat je voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking zou kunnen komen, dan geven we dat aan in het consult.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.