Meer informatie over de behandeling

Botox is een veilige behandeling die jou helpt de look te creëren die jij voor ogen hebt. Met botox in bijvoorbeeld het voorhoofd verdwijnen (frons)rimpels en botox in de kauwspieren leidt tot een evenwichtige uitstraling van de onderkaak. Welke wensen jij ook hebt, samen met onze vakkundige chirurgen bereik jij het gewenste resultaat.

Een botox behandeling zorgt er eigenlijk voor dat de spiertjes die rimpels veroorzaken minder goed werken. Dit werkt zo’n 3 tot 6 maanden. Daarbij kiezen wij voor gedoseerde injectie van een zo laag mogelijke hoeveelheid botox. Op deze manier werken we aan een natuurlijk mooi en fris resultaat, passend bij jouw gezicht en uitstraling en voorkomen we dat de behandeling onnodig kostbaar wordt.

Iedere botox behandeling begint met een goede voorbereiding en inventarisatie van jouw wensen. Wil je minder voorhoofdrimpels? Minder kraaienpootjes? Een elegantere kaaklijn of minder spanningsgerelateerde hoofdpijn? Onze chirurgen vinden altijd een behandeling die naadloos aansluit bij jouw behoeften.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je er vroeger uitzag. We bespreken wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2 het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook de botox behandeling zal uitvoeren. Daarnaast bespreken we welke effecten botox kan hebben, wat bijvoorbeeld de risico’s zijn en welke alternatieve behandelmogelijkheden je hebt. Als een andere behandeling een beter resultaat geeft, zoals bijvoorbeeld een facelift, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, wat de grenzen zijn van botox, hoe het herstel verloopt en welke complicaties er mogelijk zijn.  Om zo veilig mogelijk te werk te gaan bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Deze informatie leggen we vast in je dossier. Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde ingreep en krijg je hiervan een begroting. Aansluitend kun je direct een botox behandeling ondergaan, of eerst nog de tijd nemen om hierover na te denken.

Stap 3. Voorbereiding op de botox behandeling

Een botox behandeling vereist weinig voorbereiding. Het is wel belangrijk om geen make-up of foundation te dragen. Dit kun je natuurlijk ook bij onze kliniek verwijderen.

Stap 4. De botox behandeling

Voor de behandeling worden er lichtfoto’s van je gezicht gemaakt. Dit is om na de behandeling het resultaat te kunnen vergelijken met de situatie voor de behandeling.

Wij verwijderen eventuele cosmetica en bespreken eerst waar we de botox aanbrengen. Als je dat wil brengen we een verdovende crème aan. Daarna brengen we voorzichtig de botox in. Dit gebeurt met een dun naaldje in de huid. Voor een optimaal effect is het nodig de botox nauwkeurig te verdelen in de gewenste spiertjes. We weten dat hoe rustiger wij behandelen, hoe minder je van de behandeling merkt.

Stap 5. Na de botox behandeling

Na de behandeling zie je meestal niet dat je behandeld bent. Je kunt eigenlijk direct weer je dagelijkse leven hervatten. Toch raden we je aan om een paar uur rustig aan te doen. In deze tijd kun je de spieren in het behandelde gebied af en toe aanspannen om het inwerken van de botox te bevorderen. Pas na een week zie je het volledige resultaat van de behandeling. Dit houdt zo’n 3 tot 6 maanden aan.

Stap 6. Controle

Wij plannen na de eerste behandeling meestal een controle na één week. De botox werkt dan al optimaal en we kunnen dan samen het effect beoordelen. Als je vaker bij ons komt voor een botox behandeling dan is een controle niet altijd nodig of gewenst. Uiteraard hebben we graag dat je contact met ons opneemt of een controle afspreekt als je twijfelt over het resultaat.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Branderig gevoel: direct na de behandeling kunnen de behandelde spieren branderig aanvoelen, dit is normaal en verdwijnt na enkele minuten weer.
 • Blauwe plekjes: het komt maar weinig voor dat je ten gevolge van een botoxbehandeling een blauwe plek krijgt, maar het kan wel. Dit zijn meestal kleine blauwe plekjes en je mag deze met foundation camoufleren. De blauwe verkleuring verdwijnt na één à twee weken vanzelf.
 • Hoofdpijn: Af en toe horen wij dat na behandeling van het voorhoofd of de fronsregio een milde hoofdpijn optreedt, dit komt meer voor bij cliënten die in deze regio hoofdpijngevoelig zijn. Dit verdwijnt vanzelf en heeft wellicht te maken met de prikjes in een regio waar de spiertjes al gevoelig zijn (overmatige spierspanning).

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn toeneemt.
 • Als je minder ziet of slechter gaat zien.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Vermijd de eerste dagen sauna of infraroodcabines.
 • Wees voorzichtig met intensieve huidreiniging en behandeling de eerste dagen na een botoxbehandeling, de prikplekjes moeten genezen en je brengt misschien per ongeluk bacteriën van de huid in deze prikplekjes aan.
 • Masseer de behandelde gebieden niet de eerste uren na de behandeling, je kunt de botox dan wellicht nog verplaatsen.

Verzekeringen & vergoedingen

Cosmetische behandeling met botox wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor de ingreep voor eigen rekening zijn.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.