Meer informatie over de behandeling

Bij het ouder worden gaat de huid zakken. Dit leidt tot bekende verschijnselen als diepe plooien in het gezicht, hangende mondhoeken of verouderde huid in de hals. Deze kenmerken kun je op een prachtige manier verminderen, zonder jouw karakteristieke eigenschappen op te geven. Dat doen we met een uitgebreide facelift.

Een beperkte facelift of minilift levert bij relatief jonge mensen (45-65 jaar) een mooi resultaat op. Bij oudere mensen en bij veel weefseloverschot in de hals is doorgaans een uitgebreidere facelift nodig voor een fraai resultaat. Dit noemen we een deep plane facelift. In een consult bespreken we jouw wensen en mogelijkheden, zodat we het optimale resultaat behalen voor jouw huid. Een uitgebreide facelift voeren we uit onder narcose. Alle faciliteiten zijn daarvoor aanwezig in de Face to Face kliniek.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je gezicht er vroeger uitzag. We bespreken wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je wensen zijn. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook je uitgebreide facelift zal doen. Daarnaast bespreken we welke effecten een facelift kan hebben, wat veroudering van de huid kan betekenen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Ook als een andere behandeling een beter resultaat geeft, zoals bijvoorbeeld een voorhoofdslift of een wenkbrauwlift, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde behandeling en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de facelift

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je het voorhoofd, de wenkbrauwen en het gebied rond je oogleden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen. Ook is het belangrijk om tenminste twee weken voor een facelift te stoppen met roken. Dit zorgt voor betere genezing na de ingreep.

Stap 4. De facelift (uitgebreid; deep plane)

Een uitgebreide facelift voeren we onder narcose uit. Dit heeft te maken met zowel de complexiteit, als de tijdsduur van de ingreep. De facelift duurt ongeveer 240 minuten. Aan het begin van de ingreep krijg je eenmalig een antibioticum om infectie te voorkomen.

De facelift richt zich zowel op het ondergezicht als op de hals en is dus eigenlijk een facelift en halslift tegelijk. Bij de facelift maken we zowel achter als voor het oor een huidsnede. In het gebied van de slaap volgt de huidsnede de haarlijn. Zo zorgen we ervoor dat je haarlijn bij de lift niet omhoog verplaatst. Door de richting van de huidsnede in de haarlijn op een speciale manier te maken groeien er uiteindelijk ook weer haren door het litteken, waardoor het praktisch onzichtbaar wordt.

Vanuit de huidsnede prepareren we de huid voor het oor, over de kaakrand en in een deel van de hals los van de onderlaag. Vervolgens maken we ook een snede in de onderlaag en maken die gedeeltelijk los. Na het liften van de onderlaag verwijderen we het huidoverschot. Daarna sluiten we de huid minutieus en zonder spanning.

Afhankelijk van je klachten en wensen kan de facelift worden gecombineerd met liposuctie en met het toevoegen van volume door middel van lipofilling. Ook combineren we een facelift regelmatig met ooglidcorrecties of een wenkbrauwlift. Als de operatie klaar is plaatsen we een elastisch steunverband met klittenbandsluiting. Na de ingreep verblijf je nog enige tijd (1-2 uur) op onze uitslaapkamer (recovery). Als je voldoende bent hersteld van de narcose mag je naar huis. De anesthesioloog bepaalt dat moment. Voor vertrek krijg je van ons alvast 2 paracetamol om napijn zoveel mogelijk te voorkomen.

Stap 5. Na de facelift

Een facelift geeft in het algemeen weinig pijnklachten, maar wel de nodige ongemakken. Zo krijg je waarschijnlijk te maken met zwellingen. Je kunt het beste de plekken die behandeld zijn de eerste uren koelen met een cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je gezicht te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Het elastisch steunverband verkleint de kans op zwelling en bloeduitstorting en geeft steun aan de gelifte weefsels. De bedoeling is dat je deze ‘jaw bra’ de eerste twee dagen constant draagt en daarna nog twee weken alleen ‘s nachts. Je kunt de ‘jaw bra’ ook wassen. Het is verstandig om de eerste paar dagen de wonden droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als je ze maar goed droogdept (liefst niet droog vegen). Het is ook verstandig om met een extra kussen te slapen zodat je de hals niet te veel strekt.

Bij een facelift zorgen we voor een kleine ‘overcorrectie’. Dit herstelt in de eerste weken, zodat je uiteindelijke resultaat vanzelf zichtbaar wordt.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Gezwollen of blauwe oogleden: na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling en een bloeduitstorting die vaak met de zwaartekracht naar je oogleden trekt. Door de oogleden steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
 • Minder gevoel operatiegebied: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het operatiegebied aanwezig zijn en heel soms ook achter de haarlijnsnede. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • We adviseren om het steunverband de eerste 24-48 uur te laten zitten en daarna nog enkele dagen een brede haarband te dragen. Hiermee verklein je de kans op een bloeduitstorting.
 • Wanneer je weer kunt werken hangt af van je werk. In principe kun je enkele dagen na de ingreep weer aan het werk.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een facelift wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor de ingreep voor eigen rekening zijn.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.