Meer informatie over de behandeling

Een bovenooglidcorrectie is één van de meest uitgevoerde ingrepen in onze kliniek. Voor de één is het dé manier om eindelijk weer een frisse uitstraling te krijgen, met een mooie natuurlijke ooglidplooi. Voor de ander is het de oplossing voor vervelende klachten als een zwaar gevoel, een verminderd blikveld of hoofdpijn. Een bovenooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep, met weinig risico’s en een prachtig resultaat. De ingreep kent dan ook een hoge klanttevredenheid. 

Het beste en zo natuurlijk mogelijke resultaat van de ingreep hangt sterk af van je wensen, klachten en specifieke situatie. Het team van Face to Face helpt je graag met het creëren van jouw gewenste resultaat.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je oogleden en het gebied rond het oog er in het verleden uitzagen. Dit helpt bij het vaststellen van je wensen en geeft waardevolle inzichten voor een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak in een consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met onze chirurg. Daarnaast bespreken we welke effecten een bovenooglidcorrectie kan hebben, wat veroudering van de huid kan betekenen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Ook als een andere behandeling dan een bovenooglidcorrectie een beter resultaat geeft, zoals bijvoorbeeld een wenkbrauwlift, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we ook de kosten van de voorgestelde ooglidcorrectie en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de bovenooglidcorrectie

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je je oogleden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen.

Stap 4. De bovenooglidcorrectie

Op de dag van de ingreep maken we eerst lichtfoto’s van je ogen om de huidige situatie vast te leggen. Vervolgens kun je een kalmerend medicijn nemen en tekenen we zorgvuldig de plaatsen op je huid waar we de sneden maken. Dit doen we zittend en vóór de verdoving, zodat we een optimaal beeld hebben van hoe de huidplooien vallen.

Daarna brengen we voorzichtig verdoving aan, zodat je niets van de operatie voelt. Vervolgens verwijderen we de afgetekende huid. Met een elektrisch pincet stoppen we kleine bloedingen. Soms verwijderen we aanvullend een klein reepje uit de kringspier die direct onder de huid is gelegen. Dit doen we dan om de ooglidplooi te accentueren. Aan het einde van de ingreep sluiten we de huid met een dunne onderhuidse hechting en plakken we een smalle huidkleurige plakstrip over het wondje. De bovenooglidcorrectie duurt 30 tot 45 minuten. Na de ingreep krijg je alvast 2 paracetamol die je direct kunt innemen. Zo voorkomen we napijn, ook als de verdoving uitgewerkt is.

Stap 5. Na de bovenooglidcorrectie

Na de ingreep kun je meteen naar huis. Je kunt het beste de oogleden de eerste uren koelen met de cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door de koeling steeds 10 minuten tegen je oogleden te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Het is verstandig om de eerste paar dagen de wondjes droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als je ze daarna maar goed droogdept (liefst niet droog vegen). De plakstrips kun je het beste laten zitten.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de plakstrips en de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: Enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Gezwollen of blauwe oogleden: Na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling van de oogleden. Door de oogleden steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken.
 • Tranende of juist droge ogen: Dit verdwijnt meestal na enkele weken.
 • Minder gevoel ooglidranden: Na een bovenooglidcorrectie kan er een doof gevoel in de huid van het bovenooglid aanwezig zijn. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt langzaam, maar vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je minder ziet of slechter gaat zien.
 • Als je een drukkend gevoel op de oogbol hebt.
 • Als je droge of geïrriteerde ogen hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.
Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Als de plakstrip op het wondje loslaat, dan kun je een extra strip plakken over de losse strip (die geven we na de ingreep aan je mee).
 • Je kunt na enkele dagen weer lenzen dragen.
 • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk. In principe kun je na enkele dagen weer aan het werk.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een bovenooglidcorrectie wordt meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als we denken dat je voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking zou kunnen komen, dan geven we dat aan in het consult.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.