Meer informatie over de behandeling

Door veroudering van de huid kan je wenkbrauw in de loop der jaren zakken. Daardoor kan je uitstraling ongewild veranderen. Je lijkt vermoeid of boos op momenten dat je dat niet bent. Bovendien kan het zorgen voor klachten als een moe en zwaar gevoel, een verminderd blikveld of hoofdpijn. Een wenkbrauwlift kan op dat moment een enorm verschil maken.

Een wenkbrauwlift geeft een open blik en lost een deel van het huidoverschot in het bovenooglid op. Dat kan op verschillende manieren. Zo is er een minimale lift door hechtingen aan te brengen tijdens een bovenooglidcorrectie, een lift van het buitenste deel van de wenkbrauw via de haarlijn van de slaap (temporale lift), of een volledige voorhoofdslift. De temporale wenkbrauwlift voeren we het vaakst uit. Wij bepalen samen met jou in een uitvoerig consult wat de meest geschikte wenkbrauwlift is voor jouw situatie. Het kan soms zijn dat je voor een bovenooglidcorrectie een consult afspreekt en dat we tot de conclusie komen dat een wenkbrauwlift geschikter voor je is.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Om je voor te bereiden op het consult vragen we je om een aantal oudere foto’s van jezelf te verzamelen. Daarop zien we hoe je wenkbrauwen en het gebied rondom de ogen er in het verleden uitzagen. Dit helpt ons vaststellen wat je mooi vindt, minder mooi vindt en wat je gewenste resultaat is. Bovendien krijgen we een goed beeld van de oorspronkelijke uitstraling, wat bijdraagt aan een natuurlijk resultaat. Vervolgens bepalen we samen de gewenste aanpak tijdens het consult.

Stap 2. Het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met onze chirurg. Daarnaast bespreken we welke effecten een wenkbrauwlift kan hebben, wat veroudering van de huid kan betekenen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Ook als een andere behandeling dan een wenkbrauwlift een beter resultaat geeft, dan bespreken we dit met je. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde behandeling en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op de onderooglidcorrectie

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je de wenkbrauwen en het gebied rond je oogleden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen.

We raden je aan om een brede haarband mee te nemen die we na de ingreep over het verband kunnen doen dat we aanbrengen rond je voorhoofd.

Stap 4. De wenkbrauwlift

Voor de temporale wenkbrauwlift maken we eerst lichtfoto’s van je gezicht om de huidige situatie goed vast te leggen. Vervolgens kun je een kalmerend medicijn nemen en tekenen we lijnen op de plaats waar we de sneden willen plaatsen. Dit zal in de buurt van de slaap zijn. Vervolgens bepalen we zorgvuldig hoeveel huid we willen verwijderen door de gewenste hoogte van de wenkbrauwen te tekenen. Dit doen we zittend en vóór de verdoving, zodat we goed kunnen beoordelen hoe de wenkbrauwhoogte en vorm zouden moeten worden. 

Na het tekenen brengen we plaatselijke verdoving aan. We snijden de huid in de haarlijn in en maken voorzichtig de huid los van de onderlaag tot onder de wenkbrauw. Nu liften we de wenkbrauwen tot de gewenste hoogte, verwijderen we overtollige huid bij de haarlijn en hechten daar vervolgens de huid. Na de ingreep brengen we een steunverband aan rond het voorhoofd. Een temporale wenkbrauwlift duurt gemiddeld ongeveer 90 minuten. Daarna geven we je 2 paracetamol, die je direct kunt innemen. Hiermee voorkomen we napijn, ook als de verdoving is uitgewerkt.

Stap 5. Na de wenkbrauwlift

Na de ingreep kun je meteen naar huis. Je kunt het beste de oogleden de eerste uren koelen met de cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen je oogleden te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. We adviseren om het steunverband de eerste 24-48 uur te laten zitten en daarna nog enkele dagen een brede haarband te dragen. Hiermee verklein je de kans op een bloeduitstorting. Het is verstandig om de eerste paar dagen de wondjes droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als je ze daarna maar goed droogdept (het liefst niet droog vegen).

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kun je littekencrème gebruiken en mag je ook weer make-up aanbrengen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: Enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Gezwollen of blauwe oogleden: Na de operatie heb je bijna altijd last van zwelling en een bloeduitstorting die vaak door de zwaartekracht naar je oogleden trekt. Door de oogleden steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
 • Minder gevoel operatiegebied: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het operatiegebied aanwezig zijn en heel soms ook achter de haarlijnsnede. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt vanzelf.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • We adviseren om het steunverband de eerste 24-48 uur te laten zitten en daarna nog enkele dagen een brede haarband te dragen. Hiermee verklein je de kans op een bloeduitstorting.
 • Wanneer je weer kunt werken hangt af van je werk. In principe kun je enkele dagen na de ingreep weer aan het werk.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een wenkbrauwlift wordt meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. In sommige gevallen echter wel. We bespreken tijdens het consult of we denken dat de behandeling in jouw situatie vergoed zou kunnen worden.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.