Meer informatie over de behandeling

We maken allemaal ingrijpende dingen mee in ons leven. Soms zijn de littekens psychisch, soms fysiek. Wanneer een litteken je lichaam ontsiert kan dit veel klachten geven en keer op keer confronterend zijn. Met een littekencorrectie kunnen we je litteken minder opvallend en mooier maken. En vooral jou je vertrouwde uitstraling teruggeven.

Er zijn verschillende technieken om een litteken te corrigeren qua richting, lengte en breedte. Soms door ontstekingsremmers te injecteren of het te bedekken met siliconen. Soms door gebruik te maken van een laser of door vetinjecties (lipofilling). Wat voor jou de beste behandeling is bepaal je samen met de MKA chirurg in een uitgebreid consult.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Tijdens het consult bespreken we de huidige situatie en bepalen samen wat voor jou het gewenste resultaat is. Als je dat prettig vindt is het uiteraard toegestaan om je partner of een goede bekende mee te nemen naar het consult.

Stap 2 het consult

Tijdens het consult bespreek je al je wensen en klachten met de chirurg die ook de littekencorrectie zal uitvoeren. Daarnaast bespreken we welke effecten de ingreep kan hebben, hoelang de ingreep duurt en wat bijvoorbeeld de risico’s zijn. We bespreken uiteraard de verschillende correctiemogelijkheden. Daarnaast leggen we uit wat je kunt verwachten van de ingreep, het herstel en eventuele complicaties. Om zo veilig mogelijk te werk te gaan en een verantwoorde verdoving uit te voeren bespreken we ook enkele belangrijke zaken als:

 • Je algemene gezondheid.
 • Je medicijngebruik.
 • Allergieën.

Ten slotte bespreken we de kosten van de voorgestelde ingreep en krijg je hiervan een begroting.

Stap 3. Voorbereiding op een littekencorrectie

Het is verstandig om voor de ingreep alvast een cold-pack of een zak doperwten in de vriezer te leggen. Hiermee kun je alle behandelde gebieden koelen na thuiskomst. Daarnaast is het verstandig dat je iemand meebrengt naar de operatie. Je kunt namelijk niet zelf rijden na de ingreep. Om het herstel te bevorderen kun je van tevoren iedere dag 1000 mg Vitamine C nemen en eventueel homeopathische Arnica-druppels. Deze kun je blijven gebruiken tot één à twee weken na de ingreep. Deze middelen kunnen helpen om een bloeduitstorting te voorkomen.

Stap 4. De littekencorrectie

Een littekencorrectie is in veel gevallen een relatief kleine ingreep die we onder plaatselijke verdoving uitvoeren. Je kunt van tevoren wel een kalmerend medicijn krijgen. We beginnen de behandeling met het aftekenen van de huidsneden die we gaan maken. Er zijn verschillende technieken om een litteken te corrigeren qua richting, vorm en breedte. Vaak zijn deze erop gericht om het litteken zodanig weg te snijden en opnieuw te hechten dat het fraaier en in een betere richting kan gaan genezen. Ook bestaan er tal van zogenoemde plastieken waarmee we het verloop van het litteken gunstiger kunnen maken ten opzichte van de huidlijnen en waarmee we de spanning op het weefsel kunnen verminderen.

Nadat de huid is verdoofd verwijderen we het oorspronkelijke litteken volgens de tekening en maken we zo nodig aanvullende plastieken om weefsel te verschuiven. Eventuele bloedinkjes stoppen we met behulp van een elektrische pincet (coagulatie). Hierna sluiten we de wond minutieus. Meestal plaatsen we er tot slot plakstrips overheen om daarmee de spanning op de wond zoveel mogelijk te verminderen.

Na de operatie krijg je direct twee paracetamol die je direct kunt innemen. Hiermee beperken we napijn zoveel mogelijk.

Stap 5. Na de littekencorrectie

Een littekencorrectie geeft in het algemeen weinig klachten. Je kunt het beste het litteken de eerste uren koelen met een cold-pack, of het zakje doperwten. Doe dit door het steeds 10 minuten tegen de behandelde plek te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om drukverhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Probeer ook zoveel mogelijk krachten op het wondje te voorkomen. Het is verstandig om de wondjes de eerste dagen droog te houden. Daarna mogen ze nat worden, maar probeer ze wel droog te deppen in plaats van vegen. Je kunt de wondjes daarna dagelijks invetten met vaseline. Dit maakt het verwijderen van de hechtingen makkelijker.

Stap 6. Controle

Een week na de operatie zien we je voor controle en verwijderen we de hechtingen. Omdat we tevredenheid belangrijk vinden nodigen we je een half jaar na de ingreep uit om samen het resultaat te beoordelen en te vergelijken met de foto’s die we voor de ingreep hebben gemaakt. Aan dit bezoek zijn geen kosten verbonden. Als je nieuwe gaatjes wil laten schieten in de oorlellen, kun je hier beter mee wachten tot na de controle.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: Enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
 • Zwelling of verkleuring; na de operatie heb je vaak last van zwelling. Door steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
 • Minder gevoel: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het geopereerd gebied aanwezig zijn. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt langzaam maar vanzelf. Een litteken is overigens altijd gevoelloos.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
 • Als je een forse bloeduitstorting hebt.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Probeer niet te veel aan de oorlellen te komen om zo spanning op het wondje te voorkomen.
 • Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.

Verzekeringen & vergoedingen

Een littekencorrectie wordt meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als we denken dat je voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking zou kunnen komen, dan geven we dat aan in het consult.

Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.