Historie van implantaten

Implantaten kennen een lange historie en worden al sinds 1965 toegepast. De eerste toepassing op deze manier is ontwikkeld door een Zweeds orthopedisch chirurg genaamd Brånemark en sinds 35 jaar is het algemeen en breed geaccepteerd. In Nederland en België bijvoorbeeld worden naar schatting meer dan 150.000 implantaten per jaar geplaatst. Door de jaren heen hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan en zijn vorm en toepassingsmogelijkheden van implantaten veranderd.

In de eerste jaren na 1965 werden implantaten eigenlijk alleen gebruikt om een kunstgebit op vast te klikken, maar later werden ze ook gebruikt om afzonderlijke tanden te vervangen. De overeenkomst was wel dat er alleen implantaten geplaatst werden in tandeloze delen van de kaak waarbij de tand of kies (of alle tanden en kiezen in het geval van een kunstgebit) al minimaal maanden daarvoor verwijderd was. 

Voordelen van implantaten

Tegenwoordig wordt er echter steeds vaker direct een implantaat geplaatst na het verwijderen van de tand of kies. 

Dit heeft 3 mogelijke voordelen:

  1. dat het verbreden op ophogen van de kaak niet nodig is, er is immers geen tijd tussen het verwijderen van de tand/kies en het plaatsen van het implantaat, dus heeft de kaak niet kunnen slinken (resorberen) 
  2. dat de verhouding tussen de kaakbreedte en -hoogte dus ook niet heeft kunnen veranderen ten opzichte van de afmetingen van de kroon. De verhoudingen van kroon en kaak blijven daarmee heel dichtbij de natuurlijke situatie, wat onder anderen optimale reiniging garandeert.
  3. tijdswinst. Het is namelijk niet meer nodig om meerdere keren voor een behandeling te te komen, of een (korte) tijd zonder tand of kies rond te lopen. We merken dat dit vooral prettig is wanneer het om het gebied rond de voortanden gaat. Die zie je immers direct bij het praten of lachen. Door in 1 enkele behandeling de verwijdering van de tand/kies, plaatsing van het implantaat en de (tijdelijke) kroon te realiseren hoef je je niet meer ongemakkelijk te voelen door een ontbrekende tand in je gebit.

Je loopt dus bij ons binnen met een niet te behouden tand en na behandeling kun je weer breeduit lachen met jouw nieuwe tand, bestaande uit een (tijdelijke) kroon op het implantaat.