Meer informatie over de behandeling

Een tand of kies trekken doe je meestal bij de tandarts. Maar soms is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer tanden en kiezen dusdanig zijn aangetast of beschadigd door gaatjes (cariës), tandvleesontsteking of een ongeval, dat de tandarts deze niet meer kan repareren. Daarnaast kunnen tanden of kiezen in de weg zitten bij behandeling door een orthodontist of een operatieve kaakcorrectie. Een tand, wortelrest of kies verwijderen door een chirurgische ingreep wordt verzorgd door onze vakkundige mond-, kaak- en aangezichtschirurgen (MKA-chirurgen) of gespecialiseerde tandartsen. 

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Zorg dat je alvast paracetamol in huis hebt, wanneer je dit mag gebruiken. Ook is het prettig om een cold-pack, of ijsblokjes in een zakje in huis te hebben, om de wang te kunnen koelen na de ingreep.

Wat neem je mee?

  • Verwijsbrief van je tandarts en/of orthodontist.
  • Geldige legitimatie.
  • Overzicht van je medicijngebruik, eventueel een uitdraai via je eigen apotheek
  • Met name het gebruik van bloedverdunners en medicijnen tegen botontkalking zijn voor ons van belang. Het kan zijn dat de dosering hiervan moet worden aangepast.
  • Ben je verhinderd? Neem dan tijdig contact op met onze kliniek.

Stap 2. Tand, wortelrest of kies verwijderen

Voorafgaand aan de behandeling geeft de behandelaar je een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij de tandarts.

Soms kunnen we eenvoudig de tand of kies verwijderen met een tang. Maar regelmatig liggen (afgebroken) tanden of kiezen onder het tandvlees, waardoor we het tandvlees eerst opzij moet schuiven. Ligt de kies ook nog onder het bot, dan halen we het bot weg met een boor en splitsen we de kies soms in delen. Daarna wordt de kies los geduwd. Dit duwen kun je voelen, maar het is geen scherpe of diepe pijn omdat het gedeelte rond de kies verdoofd is.

Als de tand, kies of wortelrest verwijderd is, wordt de wond gehecht en krijg je een verbandgaasje op de wond. Een tand, wortelrest of kies verwijderen duurt ongeveer 15 minuten. Twee of meerdere kiezen verwijderen duurt vaak enkele minuten langer.

Stap 3. Na de verwijdering van tand, wortelrest of kies

Ongeveer 30 minuten na de ingreep mag je het ‘bijtgaas’ verwijderen. Na de ingreep kan je wang flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kun je je mond minder ver openen en slikklachten krijgen. Na drie dagen slinkt de zwelling. Je kunt het beste de wang de eerste uren koelen met de cold-pack of met een plastic zakje gevuld met ijsblokjes. Doe dit door de koeling steeds 10 minuten tegen je wang aan te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Pijn na de ingreep is goed te bestrijden met pijnstillers. Je krijgt hierover advies en zo nodig een recept. 

Het is normaal dat er de eerste dag nog een beetje bloed uit de wond komt. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Ook mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. We raden je aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken belemmeren de wondgenezing. Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie. Dit verkleint de kans op ontsteking en is belangrijk voor je gebit. Hierover geven we je na de behandeling een advies.

Stap 4. Controle

Na het verwijderen van een tand, wortelrest of kies is een controle afspraak in principe niet nodig.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

  • Napijn: napijn na de ingreep is normaal, hiervoor kan je pijnstillers innemen. Je krijgt hiervoor een recept en advies. Houdt rekening met gemiddeld vijf tot zeven dagen pijn in de mond.
  • Zwelling: je wang kan na de ingreep flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Dit is een normaal gevolg van een verstandskies verwijderen. Ook kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. De zwelling is de eerste twee dagen het ergst en neemt daarna geleidelijk af. Door de wang te koelen kun je de zwelling verminderen.
  • Bloeding: de eerste dag komt er vaak nog een beetje bloed uit de wond. Dit stopt vanzelf. Het speeksel is dan ook nog wat roze gekleurd of bevat sliertjes bloed. Als de wond opnieuw gaat bloeden of de bloeding toeneemt kan je er een verbandgaasje op leggen en daar een half uur op bijten of stevig aandrukken. Het wondje geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is er sprake van een nabloeding. Neem in dat geval contact op met onze kliniek.
  • Vieze smaak: wanneer je merkt dat er voedselresten in de wond achterblijven (vieze smaak, zeurend gevoel), dan kan je vanaf de vijfde dag de wond met lauw water en het spuitje dat je hebt meegekregen twee tot drie keer per dag uitspoelen. Je kan hier mee doorgaan tot de holte zich heeft opgevuld (enkele weken). Dit spoelen is vooral zinvol bij wondjes in de onderkaak.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

  • Bij een niet te stelpen nabloeding.
  • Als de zwelling na drie tot vijf dagen toeneemt in plaats van afneemt.
  • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint.
  • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
  • Bij aanhoudende slikklachten.
  • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

  • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of een bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
  • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met bijvoorbeeld een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
  • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk.

Verzekeringen & vergoedingen

Het verwijderen van een tand of kies door een MKA-chirurg valt onder je basisverzekering. Soms moet je nog wel een eigen bijdrage betalen.

Het verwijderen van een tand of kies door een gespecialiseerde tandarts valt onder je aanvullende tandartsverzekering.

Meer informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.