Meer informatie over de behandeling

Een volwassen gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen, waarvan de verstandskiezen als laatste doorkomen. Vaak is er dan te weinig ruimte in de kaak voor de kiezen om volledig of in de juiste stand door te breken. Verstandskiezen, vooral in de onderkaak, kunnen daardoor klachten geven. Zo kunnen door bacteriën in achtergebleven voedselresten gaatjes ontstaan (cariës) of kan het tandvlees ontsteken.

Wanneer een verstandskies klachten geeft, is een verstandskies laten verwijderen een noodzakelijke keuze. Je kunt ook verstandskiezen preventief laten verwijderen, om eventuele klachten te voorkomen. Dat gebeurt dan het liefst voor het 25e levensjaar, omdat de genezing dan beter verloopt.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Zorg dat je alvast paracetamol in huis hebt, wanneer je dit mag gebruiken. Ook is het prettig om een cold-pack, of ijsblokjes in een zakje in huis te hebben, om de wang te kunnen koelen na de ingreep.

Wat neem je mee?

 • Verwijsbrief van je tandarts en/of orthodontist.
 • Geldige legitimatie.
 • Overzicht van je medicijngebruik, eventueel een uitdraai via je eigen apotheek 
  Met name het gebruik van bloedverdunners en medicijnen tegen botontkalking zijn voor ons van belang. Het kan zijn dat de dosering hiervan moet worden aangepast.
 • Ben je verhinderd? Neem dan tijdig contact op met onze kliniek.

Stap 2. De verwijdering van een verstandskies

Voorafgaand aan een verstandskies laten trekken geeft de behandelaar een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij de tandarts. 

Ligt je verstandskies onder het tandvlees, dan wordt het tandvlees eerst opzijgeschoven. Ligt de kies ook nog onder het bot, dan haalt de behandelaar daar het bot weg met een boor en splitst de kies soms in delen. Daarna wordt de kies los geduwd. Dit duwen kun je voelen, maar het is geen scherpe of diepe pijn, omdat het gedeelte rond de kies verdoofd is.

Na verwijdering wordt de wond gehecht met een hechting die na een ruime week vanzelf oplost. Meestal krijg je een verbandgaasje op de wond. Een verstandskies laten trekken duurt ongeveer 15 minuten en twee kiezen tegelijk duurt vaak enkele minuten langer.

Stap 3. Na de verwijdering van een verstandskies

Ongeveer 30 minuten na de ingreep mag je het ‘bijtgaas’ verwijderen. Na de ingreep kan je wang flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kun je je mond minder ver openen en slikklachten krijgen. Na drie dagen slinkt de zwelling. Je kunt het beste de wang de eerste uren koelen met de cold-pack of met een plastic zakje gevuld met ijsblokjes. Doe dit door de koeling steeds 10 minuten tegen je wang aan te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Pijn na de ingreep is goed te bestrijden met pijnstillers. Je krijgt hierover advies en zo nodig een recept. 

Het is normaal dat er de eerste dag nog een beetje bloed uit de wond komt. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Ook mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. We raden je aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken belemmeren de wondgenezing. Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie. Dit verkleint de kans op ontsteking en is belangrijk voor je gebit. Hierover geven we je na de behandeling een advies.

Stap 4. Controle

Na het verwijderen van een verstandskies is een controle afspraak in principe niet nodig.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: napijn na de ingreep is normaal, hiervoor kan je pijnstillers innemen. Je krijgt hiervoor een recept en advies. Houdt rekening met gemiddeld vijf tot zeven dagen pijn in de mond.
 • Zwelling: je wang kan na de ingreep flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Dit is een normaal gevolg van een verstandskies verwijderen. Ook kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. De zwelling is de eerste twee dagen het ergst en neemt daarna geleidelijk af. Door de wang te koelen kun je de zwelling verminderen.
 • Bloeding: de eerste dag komt er vaak nog een beetje bloed uit de wond. Dit stopt vanzelf. Het speeksel is dan ook nog wat roze gekleurd of bevat sliertjes bloed. Als de wond opnieuw gaat bloeden of de bloeding toeneemt kan je er een verbandgaasje op leggen en daar een half uur op bijten of stevig aandrukken. Het wondje geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is er sprake van een nabloeding. Neem in dat geval contact op met onze kliniek.
 • Vieze smaak: wanneer je merkt dat er voedselresten in de wond achterblijven (vieze smaak, zeurend gevoel), dan kan je vanaf de vijfde dag de wond met lauw water en het spuitje dat je hebt meegekregen twee tot drie keer per dag uitspoelen. Je kan hier mee doorgaan tot de holte zich heeft opgevuld (enkele weken). Dit spoelen is vooral zinvol bij wondjes in de onderkaak.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als er sprake is van een niet te stelpen nabloeding.
 • Als de zwelling na drie tot vijf dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of een bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met bijvoorbeeld een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk.

Verzekeringen & vergoedingen

Het verwijderen van een verstandskies door een MKA-chirurg valt onder je basisverzekering. Soms moet je nog wel een eigen bijdrage betalen.

Het verwijderen van een verstandskies door een gespecialiseerde tandarts valt onder je aanvullende tandartsverzekering.

Meer informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.