Meer informatie over de behandeling

Een kies of tand vrijleggen is een veelvoorkomende behandeling. Hierbij verwijderen we het tandvlees en soms ook een laagje kaakbot, zodat de tand of kies alsnog spontaan kan doorbreken. De orthodontist kan er dan een slotje op plakken en met een beugel mooi recht in de rij brengen. Wanneer de tand of kies erg afwijkend ligt plakken we tijdens de ingreep een kettinkje (gold chain) op de tand of kies. Dit kettinkje laten we vervolgens uit het tandvlees steken. De orthodontist kan dan met de vaste beugel kracht op dat kettinkje uitoefenen waardoor de tand meestal vrij snel tevoorschijn komt in de mond en verder in de rij wordt gezet.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding thuis

Zorg dat je alvast paracetamol in huis hebt, wanneer je dit mag gebruiken. Ook is het prettig om een cold-pack, of ijsblokjes in een zakje in huis te hebben, om de wang te kunnen koelen na de ingreep. Als de tand in het gehemelte ligt kan het prettig zijn om dit na de ingreep te koelen met een waterijsje.

Wat neem je mee?

 • Verwijsbrief van je tandarts en/of orthodontist.
 • Geldige legitimatie.
 • Overzicht van je medicijngebruik, eventueel een uitdraai via de eigen apotheek.
 • Ben je verhinderd? Neem dan tijdig contact op met onze kliniek.

Stap 2. Het consult

Als niet helemaal duidelijk is waar de tand of kies ligt, dan zien we je eerst voor een consult. Er kan dan een 3D-scan worden gemaakt om de ligging van de tand of kies beter in beeld te brengen.

Stap 3. De tand of kies vrijleggen

Voorafgaand aan de ingreep geeft de mond-, kaak- en aangezichtschirurg je een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij de tandarts. Na het verdoven schuift de MKA-chirurg het tandvlees opzij. Ligt de tand of kies ook nog onder het bot, dan haalt de chirurg daar het bot weg met een boor.

De tand of kies wordt vervolgens bedekt met een wondverband. Dit is een soort klei die langzaam hard wordt. Meestal wordt daar overheen nog een hechting geplaatst.

In sommige gevallen plaatst de chirurg een gold chain op de tand of kies. Hiermee kan de orthodontist later de tand op de goede plek krijgen.

Stap 4. Na de tand of kies vrijleggen

Pijn

Pijn na de ingreep is goed te bestrijden met pijnstillers. Je krijgt hierover advies en zo nodig een recept

Zwelling

Je lip of wang kan flink opzwellen in de eerste 24 uur. Dit neemt na drie dagen af. Je kunt op dit moment je wang koelen door een cold-pack of ijsblokjes (in een plastic zakje) steeds afwisselend tien minuten tegen de wang te houden en dan weer vijf minuten weg te leggen. Als de tand of kies in het gehemelte ligt, kan het prettig zijn om dit na de ingreep te koelen met een waterijsje.

Bloeding

Het is normaal dat er af en toe nog een druppeltje bloed uit het wondje komt en je speeksel enkele dagen na behandeling wat roze/rood gekleurd is. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden.

Hechtingen

Hechtingen lossen na 10 tot 14 dagen vanzelf op. Als er een hechting is gebruikt om het wondverband op zijn plek te houden, dan moet deze soms na 2 weken bij ons of bij de orthodontist worden verwijderd.

Eten en drinken

We raden je aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken belemmeren de wondgenezing. Dat raden we dus dringend af.

Mondverzorging

Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie. Dit verkleint de kans op ontsteking en is belangrijk voor je gebit. Meestal wordt door ons een recept voor een mondspoelmiddel (Chloorhexidine) voorgeschreven. Je mag hiermee na 24 uur gaan spoelen om het wondje en de hechtingen schoon te houden. We adviseren om hier twee keer per dag mee te spoelen tot ongeveer twee weken na de ingreep.

Stap 5. Controle

Soms wordt na 10 tot 14 dagen een afspraak gemaakt om de wondgenezing te controleren. Zo nodig worden dan ook de hechtingen verwijderd. Dit kan ook bij de orthodontist gebeuren.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: napijn na de ingreep is normaal, hiervoor kan je pijnstillers innemen. Je krijgt hiervoor een recept en advies. Houdt rekening met gemiddeld vijf tot zeven dagen pijn in de mond.
 • Zwelling: je wang kan na de ingreep flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Dit is een normaal gevolg van de behandeling. Ook kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. De zwelling is de eerste twee dagen het ergst en neemt daarna geleidelijk af. Door de wang te koelen kun je de zwelling verminderen.
 • Bloeding: de eerste dag komt er vaak nog een beetje bloed uit de wond. Dit stopt vanzelf. Het speeksel is dan ook nog wat roze gekleurd of bevat sliertjes bloed. Als de wond opnieuw gaat bloeden of de bloeding toeneemt kan je er een verbandgaasje op leggen en daar een half uur op bijten of stevig aandrukken. Het wondje geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is er sprake van een nabloeding. Neem in dat geval contact op met onze kliniek.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Bij een niet te stelpen nabloeding.
 • Als de zwelling na drie tot vijf dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of een bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met bijvoorbeeld een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk.

Verzekeringen & vergoedingen

Het vrijleggen van een tand of kies valt onder je basisverzekering. Bij patiënten onder de 18 jaar wordt de ingreep volledig vergoed. Patiënten boven de 18 jaar moeten soms nog wel een eigen bijdrage betalen.

Meer informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.