Meer informatie over de behandeling

De beugel is een klassiek hulpmiddel voor een mooie rechte tanden en kiezen. Maar soms is een beugel niet voldoende. Bijvoorbeeld wanneer een tand of kies een afwijkende ligging heeft, een kies niet is aangelegd of in de kaak ernstig ruimtegebrek is. In die gevallen kan een orthodontist de beugel direct verbinden met het kaakbot. Dit kan met behulp van minischroeven. 

Minischroeven hebben een lengte van acht tot tien millimeter en worden op verschillende plaatsen in uw onder- en bovenkaak aangebracht. Het uiteinde van de minischroef steekt uit de kaak in de mond. Aan het uiteinde van een schroef kan de orthodontist een orthodontische draad of elastiekjes bevestigen. Minischroeven plaatsen gebeurt door onze MKA-chirurgen.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding thuis

Het is belangrijk dat de minischroeven binnen drie weken worden verbonden met je beugel. Als je daar nog geen afspraak voor hebt gekregen, neem dan contact op met je orthodontist. 

Zorg daarnaast alvast dat je paracetamol in huis hebt wanneer je dit mag gebruiken. Ook is het prettig om een cold-pack, of ijsblokjes in een zakje in huis te hebben, om de wang te kunnen koelen na de ingreep.

Stap 2. Het consult

Soms begint minischroeven plaatsen met een consult. Hierin geven we je uitleg over de behandeling, je wensen en je mogelijkheden. Daarna plannen we direct een afspraak voor de ingreep. Meestal worden minischroeven echter direct bij de eerste afspraak geplaatst.

Wat neem je mee?

 • Verwijsbrief van je tandarts en/of orthodontist.
 • Brief van de afspraak.
 • Geldige legitimatie.
 • Overzicht van je medicijngebruik, eventueel een uitdraai via de eigen apotheek.
 • Ben je verhinderd? Neem dan tijdig contact op met onze kliniek.

Stap 3. Het plaatsen van minischroeven

Het plaatsen van minischroeven voeren we uit onder plaatselijke verdoving. Dit kan zo goed worden verdoofd dat de ingreep geen pijn doet. Van tevoren maken we een röntgenfoto om te kunnen zien hoe de wortels van de tanden en kiezen in het kaakbot gelegen zijn. Een minischroef wordt door het tandvlees heen tussen de wortels in het kaakbot gedraaid. Er hoeft geen wondje te worden gemaakt en we hoeven ook niet te boren. Zo kunnen we een schroef in enkele seconden plaatsen.

Stap 4. Na het plaatsen van minischroeven

Na het plaatsen van minschroeven treedt er normaal gesproken geen zwelling op. Hetzelfde geldt voor bloedingen. Hooguit komt er een druppeltje bloed langs het schroefje in het speeksel terecht. Dit is normaal en stopt vanzelf. Om een nabloeding te voorkomen mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Pijn na de ingreep is goed te bestrijden met pijnstillers. Je krijgt hierover advies en zo nodig een recept. Je kunt daar het beste mee beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt. Blijf ze dan de eerste dag gebruiken. Daarna is het waarschijnlijk niet meer nodig. We raden je aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken belemmeren de wondgenezing. Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie. Tandenpoetsen mag direct na de ingreep weer. In de buurt van de wond moet je uiteraard voorzichtig zijn. Vanaf 24 uur na de ingreep kun je het tandenpoetsen aanvullen met twee tot drie keer per dag spoelen van de mond met een mondspoelmiddel (chloorhexidine). Je kunt met spoelen doorgaan tot je weer normaal durft te poetsen. Zolang de minischroeven in je mond zitten is het goed om ze mee te poetsen met de tanden. Dit kan het beste met een zachte tandenborstel. Ook is het belangrijk om ze niet met de tong of met voorwerpen aan te raken. De kans bestaat dat ze dan losraken.

Stap 5. Controle

Na het plaatsen van minischroeven is een controle afspraak in principe niet nodig.

Stap 6. Het verwijderen van minischroeven

Wanneer de minischroeven niet meer nodig zijn voor de orthodontische behandeling worden ze verwijderd door de orthodontist. Dit gebeurt vaak zonder verdoving.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: napijn na de ingreep is normaal, hiervoor kan je pijnstillers innemen. Je krijgt hierover advies en zo nodig een recept.
 • Zwelling: normaal gesproken treedt er geen zwelling op na het plaatsen van minischroeven. Als dit toch gebeurt, dat treedt dat vooral op in de eerste 24 uur. Zelden treedt verkleuring van de zwelling op door een bloeduitstorting. Door de wang te koelen kun je de zwelling verminderen.
 • Bloeding: hooguit komt er een druppeltje bloed langs het schroefje in het speeksel terecht. Dit is normaal en stopt vanzelf. Het wondje geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Als er sprake is van een niet te stelpen nabloeding.
 • Als de zwelling na drie tot vijf dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Verzekeringen & vergoedingen

Het plaatsen van minischroeven valt onder je basisverzekering. Bij patiënten onder de 18 jaar wordt de ingreep volledig vergoed. Patiënten boven de 18 jaar moeten soms nog wel een eigen bijdrage betalen.

Meer informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.