Meer informatie over de behandeling

Wanneer de wortels van een (verstands)kies in de neusbijholte uitsteken of je kaakbot dun is kan bij het trekken van een kies een opening ontstaan die de mondholte verbindt met de neusholte, of kaakholte. Dit noemen we een antrumperforatie. Het is belangrijk om deze opening in de bovenkaak zo snel mogelijk te sluiten, het liefst dezelfde dag nog. Door de opening kunnen namelijk bacteriën de neus- of kaakholte bereiken, waardoor er klachten en ontstekingen kunnen ontstaan. Voor deze behandeling staan de behandelaars van de Face to Face kliniek voor je klaar.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Zorg dat je alvast paracetamol in huis hebt, wanneer je dit mag gebruiken. Ook is het prettig om een cold-pack, of ijsblokjes in een zakje in huis te hebben, om de wang te kunnen koelen na de ingreep.

Wat neem je mee?

 • Verwijsbrief van je tandarts en/of orthodontist.
 • Geldige legitimatie.
 • Overzicht van je medicijngebruik, eventueel een uitdraai via je eigen apotheek.
 • Met name het gebruik van bloedverdunners en medicijnen tegen botontkalking zijn voor ons van belang. Het kan zijn dat de dosering hiervan moet worden aangepast.
 • Ben je verhinderd? Neem dan tijdig contact op met onze kliniek.

Stap 2. Voorbereiding op het gaatje in de bovenkaak afsluiten

Wanneer het gaatje pas later is ontdekt, is de holte meestal al ontstoken. De holte moet dan eerst ‘schoon’ zijn, voordat we het kunnen sluiten. De kaakholte wordt dan gespoeld. Eerst door de behandelaar, daarna kun je dit meestal zelf doen. Het spoelen gebeurt met een spuitje via de opening in de mond. De zoutoplossing komt vervolgens uit de neus. Vaak krijg je ook antibiotica voorgeschreven. Wanneer de ontsteking weer rustig is, volgt de ingreep. Deze vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Stap 3. Het afsluiten van het gaatje in de bovenkaak

Voorafgaand aan de behandeling krijg je een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij het trekken van een kies. Dan wordt een stukje tandvlees losgemaakt, wat vervolgens over het gat wordt getrokken en daarna met hechtingen wordt vastgezet. Deze ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

Stap 4. Na het afsluiten van het gaatje in de bovenkaak

Na de ingreep kan je wang flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kun je je mond minder ver openen en slikklachten krijgen. Na drie dagen slinkt de zwelling. Je kunt het beste de wang de eerste uren koelen met de cold-pack of met een plastic zakje gevuld met ijsblokjes. Doe dit door de koeling steeds 10 minuten tegen je wang aan te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Pijn na de ingreep is goed te bestrijden met pijnstillers. Je krijgt hierover advies en zo nodig een recept. Het is normaal dat er de eerste dag nog een beetje bloed uit de wond of uit de neus komt. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Ook mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. We raden je aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken belemmeren de wondgenezing. Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie. Dit verkleint de kans op ontsteking en is belangrijk voor je gebit. Hierover geven we je na de behandeling een advies.

Stap 5. Controle

Soms wordt na 10 tot 14 dagen een afspraak gemaakt om de wondgenezing te controleren. Zo nodig worden dan ook de hechtingen verwijderd.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: napijn na de ingreep is normaal, hiervoor kan je pijnstillers innemen. Je krijgt hiervoor een recept en advies. Houdt rekening met gemiddeld vijf tot zeven dagen pijn in de mond.
 • Zwelling: je wang kan na de ingreep flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Dit is een normaal gevolg van de behandeling. Ook kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. De zwelling is de eerste twee dagen het ergst en neemt daarna geleidelijk af. Door de wang te koelen kun je de zwelling verminderen.
 • Bloeding: de eerste dag komt er vaak nog een beetje bloed uit de wond. Dit stopt vanzelf. Het speeksel is dan ook nog wat roze gekleurd of bevat sliertjes bloed. Als de wond opnieuw gaat bloeden of de bloeding toeneemt kan je er een verbandgaasje op leggen en daar een half uur op bijten of stevig aandrukken. Het wondje geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is er sprake van een nabloeding. Neem in dat geval contact op met onze kliniek.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Bij een niet te stelpen nabloeding.
 • Wanneer je vermoed dat er opnieuw een gaatje is ontstaan in de bovenkaak.
 • Als de zwelling na drie tot vijf dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Je mag een week geen druk op de neus zetten, om de wond niet te belasten. Dat betekent dat je dus niet mag snuiten (de neus ‘ophalen’ mag wel), geen blaasinstrument mag bespelen en niet mag persen. Als je moet niezen moet je je mond open houden.
 • Als je een vol gevoel in de neus hebt kun je eventueel een neusspray gebruiken (bijvoorbeeld Otrivin/ xylometazoline).
 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of een bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste week te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met bijvoorbeeld een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk.

Verzekeringen & vergoedingen

Het sluiten van een gaatje in de bovenkaak door een MKA-chirurg valt onder je basisverzekering. Soms moet je nog wel een eigen bijdrage betalen.

Het sluiten van een gaatje in de bovenkaak door een gespecialiseerde tandarts valt onder je aanvullende tandartsverzekering.

Meer informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.