Meer informatie over de behandeling

De beugel is een klassiek hulpmiddel voor een mooie rechte tanden en kiezen. Maar soms is een beugel niet voldoende. Bijvoorbeeld wanneer een tand of kies een afwijkende ligging heeft, een kies niet is aangelegd of in de kaak ernstig ruimtegebrek is. In die gevallen kan een orthodontist de beugel direct verbinden met het kaakbot. Dit kan met behulp van botankers. 

Een botanker is een klein metalen plaatje dat door een MKA-chirurg met twee of drie schroeven op de onder- of bovenkaak wordt bevestigd. Het uiteinde van het botanker steekt uit het tandvlees. Hieraan kan de orthodontist het draad of de elastiekjes bevestigen, waarmee kracht wordt uitgeoefend op je tanden en kiezen. Dit komt de orthodontische behandeling ten goede.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding thuis

Het is belangrijk dat het botanker binnen drie weken wordt verbonden met je beugel. Als je daar nog geen afspraak voor hebt gekregen, neem dan van tevoren contact op met je orthodontist. 

Zorg daarnaast alvast dat je paracetamol in huis hebt wanneer je dit mag gebruiken. Ook is het prettig om een cold-pack, of ijsblokjes in een zakje in huis te hebben, om de wang te kunnen koelen na de ingreep.

Stap 2. Het consult

Het plaatsen van botankers begint meestal met een consult. Hier bespreken we je wensen en mogelijkheden en krijg je informatie over de behandeling en de kosten. We plannen vervolgens samen een afspraak in.

Wat neem je mee?

 • Verwijsbrief van je tandarts en/of orthodontist.
 • Geldige legitimatie.
 • Overzicht van je medicijngebruik, eventueel een uitdraai via je eigen apotheek.
 • Ben je verhinderd? Neem dan tijdig contact op met onze kliniek.

Stap 3. Botankers plaatsen

Voorafgaand aan de behandeling geeft de MKA-chirurg je een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij de tandarts.

Als de verdoving is ingewerkt, maakt de chirurg via een kleine snee het tandvlees los en schroeft het botanker vast aan het kaakbot. Daarna wordt het tandvlees gehecht met oplosbare hechtingen. Het plaatsen van één botanker duurt ongeveer 15 minuten. Het kan zijn dat de orthodontist gevraagd heeft om meerdere botankers te plaatsen. Dit kan vaak tijdens dezelfde ingreep. Bij het plaatsen van meerdere botankers bij jongere kinderen kiezen we vaak voor om de ingreep onder narcose te doen.

Stap 4. Na het plaatsen van botankers

Na het plaatsen van botankers kan je wang flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kun je je mond soms minder ver openen of slikklachten krijgen. Na drie dagen slinkt de zwelling. Je kunt het beste de wang de eerste uren koelen met de cold-pack of met een plastic zakje gevuld met ijsblokjes. Doe dit door de koeling steeds 10 minuten tegen je wang aan te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Pijn na de ingreep is goed te bestrijden met pijnstillers. Je krijgt hierover advies en zo nodig een recept. Het is normaal dat er de eerste dag nog een beetje bloed uit de wond komt. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Ook mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. We raden je aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken belemmeren de wondgenezing. Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie. Tandenpoetsen mag direct na de ingreep weer. In de buurt van de wond moet je uiteraard voorzichtig zijn. Vanaf 24 uur na de ingreep kun je het tandenpoetsen aanvullen met twee tot drie keer per dag spoelen van de mond met een mondspoelmiddel (chloorhexidine). Hier krijg je dan een recept voor mee. Je kunt hier het beste vijf tot zeven dagen mee doorgaan. Zodra het weer kan, meestal na vijf tot zeven dagen, is het belangrijk om bij het tanden poetsen ook de botankers mee te poetsen. Dit kan het beste met een zachte tandenborstel. Ook is het belangrijk om ze niet met de tong of met voorwerpen aan te raken. De kans bestaat dat ze dan losraken.

Stap 5. Controle

Na het plaatsen van botankers is een controle afspraak in principe niet nodig.

Stap 6. Het verwijderen van een botanker

Wanneer het botanker niet meer nodig is, verwijdert de MKA-chirurg het botanker. De ingreep lijkt op de plaatsing ervan. Soms wordt het verwijderen van het botanker gecombineerd met een andere operatie, zoals het verwijderen van een verstandskies of een chirurgische kaakcorrectie. Er wordt ook steeds vaker gekozen voor het laten zitten van de botankers, maar alleen het deel buiten het tandvlees af te knippen.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: napijn na de ingreep is normaal, hiervoor kan je pijnstillers innemen. Je krijgt hiervoor een recept en advies. Houdt rekening met gemiddeld vijf tot zeven dagen pijn in de mond.
 • Zwelling: je wang kan na de ingreep flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Dit is een normaal gevolg van de behandeling. Ook kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. De zwelling is de eerste twee dagen het ergst en neemt daarna geleidelijk af. Door de wang te koelen kun je de zwelling verminderen.
 • Bloeding: de eerste dag komt er vaak nog een beetje bloed uit de wond. Dit stopt vanzelf. Het speeksel is dan ook nog wat roze gekleurd of bevat sliertjes bloed. Als de wond opnieuw gaat bloeden of de bloeding toeneemt kan je er een verbandgaasje op leggen en daar een half uur op bijten of stevig aandrukken. Het wondje geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is er sprake van een nabloeding. Neem in dat geval contact op met onze kliniek.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Bij een niet te stelpen nabloeding.
 • Als de zwelling na drie tot vijf dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Wanneer je denkt dat het botanker los zit.
 • Een enkele keer kan het uiteinde van het botanker de binnenkant van de lip of wang irriteren. Vaak kunnen we dit verhelpen door het uiteinde van het botanker dat in de mond uitsteekt iets bij te buigen.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of een bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met bijvoorbeeld een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Raak de botankers niet aan met tong of voorwerpen. De kans bestaat dat ze dan losraken.

Verzekeringen & vergoedingen

Het plaatsen van botankers valt niet onder de basisverzekering. De kosten voor het plaatsen van botankers moet je dus zelf betalen. Voordat we de ingreep uitvoeren krijg je van ons een begroting met de kosten.

Er is één uitzondering. Als er een machtiging is van de zorgverzekeraar voor de orthodontische behandeling, dan valt het plaatsen van de botankers hier ook onder. In dat geval krijg je van de zorgverzekeraar wel een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Een machtiging voor de orthodontische behandeling wordt alleen afgegeven door de zorgverzekeraar als er sprake is van forse kaakstandafwijkingen of als er meer dan zes blijvende tanden en kiezen ontbreken.

Meer informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.