Meer informatie over de behandeling

Een zenuw in een tand of kies kan afsterven. Soms door een diep gaatje, soms door het plaatsen van een vulling of kroon. Meestal wordt dit verholpen door de tandarts, met een wortelkanaalbehandeling. Maar soms kan ook na een wortelkanaalbehandeling de ontsteking aan de wortelpunt blijven bestaan. Dit kan er zelfs voor zorgen dat er een soort puistje op het tandvlees ontstaat (fistel). 

Meestal ontstaan niet direct klachten, maar de ontsteking gaat niet vanzelf weggaan. Het kan bijvoorbeeld opspelen in een periode van verminderde weerstand. Een apexresectie, oftewel een wortelpuntbehandeling, biedt in dit geval een oplossing. Bij een apexresectie worden onder plaatselijke verdoving de ontsteking en de wortelpunt verwijderd, waarna een nieuwe vulling on de wortel wordt aangebracht.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding

Zorg dat je alvast paracetamol in huis hebt, wanneer je dit mag gebruiken. Ook is het prettig om een cold-pack, of ijsblokjes in een zakje in huis te hebben, om de wang te kunnen koelen na de ingreep.

Wat neem je mee?

 • Verwijsbrief van je tandarts en/of orthodontist.
 • Geldige legitimatie.
 • Overzicht van je medicijngebruik, eventueel een uitdraai via je eigen apotheek.
 • Met name het gebruik van bloedverdunners en medicijnen tegen botontkalking zijn voor ons van belang. Het kan zijn dat de dosering hiervan moet worden aangepast.
 • Ben je verhinderd? Neem dan tijdig contact op met onze kliniek.

Stap 2. De apexresectie

Voorafgaand aan de apexresectie krijg je een plaatselijke verdoving met een prik, net zoals bij de tandarts. 

De behandelaar maakt vervolgens een sneetje in het tandvlees, schuift het tandvlees iets opzij en boort een gaatje in het bot naar de ontstoken wortelpunt. Dat trilt een beetje, maar doet geen pijn. De chirurg verwijdert de ontstoken wortelpunt en maakt het uiteinde van het wortelkanaal schoon met een ultrasoon apparaat of een klein boortje. Vervolgens wordt een vulling aan in het uiteinde van het wortelkanaal en sluit de wond met oplosbare hechtingen. Dit duurt bij elkaar tussen de 15 en 30 minuten.

Stap 3. Na de apexresectie

Na de apexresectie kan je wang flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kun je je mond soms minder ver openen of slikklachten krijgen. Na drie dagen slinkt de zwelling. Je kunt het beste de wang de eerste uren koelen met de cold-pack of met een plastic zakje gevuld met ijsblokjes. Doe dit door de koeling steeds 10 minuten tegen je wang aan te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Pijn na de ingreep is goed te bestrijden met pijnstillers. Je krijgt hierover advies en zo nodig een recept. Het is normaal dat er de eerste dag nog een beetje bloed uit de wond of uit de neus (na behandeling in de bovenkaak) komt. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Ook mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. We raden je aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken belemmeren de wondgenezing. Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie. Tandenpoetsen mag direct na de apexresectie weer. In de buurt van de wond moet je uiteraard voorzichtig zijn. Vanaf 24 uur na de ingreep kun je het tandenpoetsen aanvullen met twee tot drie keer per dag spoelen van de mond met een mondspoelmiddel (chloorhexidine). Hier krijg je dan een recept voor mee. Je kunt hier het beste vijf tot zeven dagen mee doorgaan.

Stap 4. Controle

Na een apexresectie is een controle afspraak in principe niet nodig. Omdat een apexresectie niet in alle gevallen succesvol is, is het belangrijk dat de tandarts na ongeveer een half jaar een controle röntgenfoto van de behandelde tand of kies maakt.

Vorige stap
Volgende stap

Bijwerkingen

 • Napijn: napijn na de ingreep is normaal, hiervoor kan je pijnstillers innemen. Je krijgt hiervoor een recept en advies. Houdt rekening met gemiddeld vijf tot zeven dagen pijn in de mond.
 • Zwelling: je wang kan na de ingreep flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Dit is een normaal gevolg van de behandeling. Ook kan verkleuring van de zwelling optreden door een bloeduitstorting. De zwelling is de eerste twee dagen het ergst en neemt daarna geleidelijk af. Door de wang te koelen kun je de zwelling verminderen.
 • Bloeding: de eerste dag komt er vaak nog een beetje bloed uit de wond. Dit stopt vanzelf. Het speeksel is dan ook nog wat roze gekleurd of bevat sliertjes bloed. Als de wond opnieuw gaat bloeden of de bloeding toeneemt kan je er een verbandgaasje op leggen en daar een half uur op bijten of stevig aandrukken. Het wondje geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen. Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is er sprake van een nabloeding. Neem in dat geval contact op met onze kliniek.

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

 • Bij een niet te stelpen nabloeding.
 • Wanneer je vermoed dat er opnieuw een gaatje is ontstaan in de bovenkaak.
 • Als de zwelling na drie tot vijf dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Als je ongerust bent of vragen hebt.

Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

 • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of een bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
 • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met bijvoorbeeld een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
 • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk.

Verzekeringen & vergoedingen

Een wortelpuntbehandeling door een MKA-chirurg valt onder je basisverzekering. Soms moet je nog wel een eigen bijdrage betalen. 

Een wortelpuntbehandeling door een gespecialiseerde tandarts valt onder je aanvullende tandartsverzekering. 

Meer informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.